28 новембар 2011

Шарл Бодлер‎: ‎ ЕГЗОТИЧНИ МИРИС



Док удишем мирис твојих топлих груди,
склопљених очију, у јесење вече,
поново ја видим те обале среће
једноличног сунца огањ опет руди;

лењиво острво где природа нуди
своје дивље воће и чудно дрвеће;
људе чије тело витко се покреће,
жене чији поглед искреношћу чуди.

Вођен твојим дахом у предео жарки
видим луку пуну једара и барки
још увек сморених морским таласима,

док са тамаринда зелених се руши
мирис што кружећи ноздрве надима
и с песмом морнара меша се у души.

17 коментара:

  1. Objavite njegovu pesmu - Slepci...

    Zao mi je sto nema onih, koji bi bar pokusali da tumace jednog od najvecih pesnika ikada...

    A moram reci da je sramota, da jedan Branko Miljkovic ne nadje mesto na ovakvom sajtu sa, recimo, pesmom - Uzalud je budim; ili, pak, tananiji u izrazu, Laza Kostic sa - Santa Mariom della salute... Primecujem da nedostaje i Nastasijevic, njegova pesma - Gospi, npr... ccc...
    Nadam se da cete se ispraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Лаза је ту:
      http://poetaza.blogspot.com/2009/09/anta-mara-della-alute.html

      А Миљковића и Настасијевића такође има овде, а те песме можете, и много више наћи на мом сајту ПОЕЗИЈА СУШТИНЕ:
      https://www.sites.google.com/site/anzapoezija/
      Мада, кад видим ово цццц питам се зашто не направите сопствени блог па постављајте песме које Вам воља, јер те две песме уопште ми се не допадају! Али, наћи ћете их на горе поменутом сајту!

      Избриши
  2. Objavite njegovu pesmu - Slepci...

    Zao mi je sto nema onih, koji bi bar pokusali da tumace jednog od najvecih pesnika ikada...

    A moram reci da je sramota, da jedan Branko Miljkovic ne nadje mesto na ovakvom sajtu sa, recimo, pesmom - Uzalud je budim; ili, pak, tananiji u izrazu, Laza Kostic sa - Santa Mariom della salute... Primecujem da nedostaje i Nastasijevic, njegova pesma - Gospi, npr... ccc...
    Nadam se da cete se ispraviti.

    Izvinjenje za Lazu Kostica, posto sam Santa Mariu della salute pronasao medju objavljenim pesmama 2009. godine...

    ОдговориИзбриши
  3. Gospodine pesnice,postovani Andjelko,

    Nema potrebe da se ljutite... Navedene zamerke su u saljivom tonu navedene (mada biste mozda i mogli da objavite neku od pesama koja Vam se ne dopada, jer to ne znaci da ona nema izuzetnu umetnicku, univerzalnu vrednost).

    Moram Vam priznati da do malocas nisam ni znao da ovakav sajt ili blog (ispravite me), postoji. Kad to kazem mislim na kvalitet onoga sto je objaveljeno i na visedimenzionalnost istog.
    Tako da, svakako, ne nameravam da pravim blog na kojem bih postavljao pesme po volji, kad ovde pronalazim polovinu onoga sto me dotice ;) ... Mogu samo da Vas pohvalim.

    Srdacan pozdrav !

    Boris Kosovic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Поштовани г.Борисе,
      Не љутим се, но само ме је мало иритирало оно "цокћање" које врло често у нашем народу се користи кад другу страну желимо, најблаже речено, пецнути. У овај блог сам уложио три године рада и овде има пуно песника и песама које се мени баш и не допадају, али сам их постављао. Е сад, ако већ бирам, онда ћу од тих песника који ми нису баш при срцу одабрати оно што се мени највише допада. Песма УЗАЛУД ЈЕ БУДИМ, по мом скромном мишљењу је "извикана", са набацаним метафорама, које сад ни сами Миљковић, да је жив у овом трену, не би знао да тумачи.Чињеница да се неко заљуби у слику мртве девојке је морбидност која ме не дотиче. Но, ипак сам је поставио на сајту ПОЕЗИЈА СУШТИНЕ. Такође. песма Santa Maria della salute, кажу најљубавнија песма српског језика, а по мени, можда најсамољубнија, јер Лаза само тражи опроштај за себе, само се плаши греха и не видим друге, осим љубави према себи. Али ето и њу сам ставио, баш из разлога што народ воли оно што је некад неко рекао да је добро и онда сви само то воле. Има овде скоро непознатих песника широј јавности, а који су написали боље песме од ових које Ви ваздижете до небеских висина.
      Најсрдачније и најискреније Вас поздрављам.

      Избриши
  4. Kako bi neko tumačio Branka Miljkovića potrebno je da dobro poznaje filozofiju, lingvistiku kao i teoriju književnosti.Inače Branko Miljković je imao veliki broj eseja u kojima je pisao o svojoj poetici (što olakšava donekle čitanje njegovih pesama)...Santa Maria della salute je pesma kojom se izuzetno ozbiljni profesori knjževnosti bave i dan danas i koja je nedokučiva...(što svakako govori o njenoj veličini....Laza Kostić je tu pesmu pisao nekoliko godina, ne znam tačno koliko)...O doprinosu tih pesama psihoanalitičkim teorijama uzaludno je i govoriti. Daleko su oba pesnika od samoljublja i nabacanih metafora. Kada je Laza Kostić u pitanju dovoljno je između ostalog pozabaviti se i samom versifikacijom stihova i videti njegovu veličinu. Kada je u pitanju Bodler dovoljno je za početak pročitati studiju u knjizi "Struktura moderne lirike", Hugo Fridrih.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Само Ви госпођо читајте критике, есеје и мишљења професора, немојте случајно да бисте размишљали својом главом. Додуше, за истинско читање и разумевање поезије није потребна ни глава, јер ако вам је срце глуво, стихови су неми! Поезију сасвим могу доживети они који и сами пишу стихове, како је рекао велики Дучић, у противном она се своди на пуко теоретисање. Тако, велики је јерес ако неко другачије мисли, па и о горе наведеним песмама и песницима. То што је Лаза писао песму годинама, како наводите, никако не иде у прилог вредности песме, јер лирска песма настаје у тренутку надахнућа, песниковог заноса а не његовог промишљања и размишљања, за разлику од епских дела.

      Избриши
    2. Анониман20. јун 2012. 22:50

      U poeziji, tvrdi profesor Ivan Čarota, aktivira se ono – što pod različitim imenima – ne menja svoju suštinu. Nije, zato, slučajno što u mnogim jezicima postoje izrazi čiji je zajednički smisao: „Poezija je duša naroda”.

      Избриши
  5. Анониман27. јун 2012. 14:06

    Milica... Po svemu sudeći, Vi samo prepisujete pesme bez ikakvog znanja kako i na koji način su napisane. Da li Helderlin nije bio pesnički genije samo zato što je do besvesti ispravljao svoje pesme i ostavio "konačne verzije". Ezra Paund je dva stiha "U metrou" pisao četiri meseca kako bi dočarao u potpunosti ideju imažinizma. Da li neko može da razume pesmu "Portre" Miloša Crnjanskog bez izvesnog književnog obrazovanja...I sam Dučić je ispravljao svoje pesme. To nisu radili jedino nadrealisti(tzv. automatsko pisanje)...Ne bi bilo loše da obratite pažnju na svoj pravopis ukoliko već pokušavate da se bavite književnošću!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ви сте умишљена интелектуалка (то није повезано са образовањем, јер није мало факултетски неписмених). Бићу искрен и рећи ћу да ми је већ преко главе вас који о поезији причате као о научној дисциплини. ПОЕЗИЈУ СУ ПИСАЛИ И ПОЛУПИСМЕНИ ЉУДИ. Зар вам наше народне песме нису довољан доказ? По чему сте ви закључили да се бавим књижевношћу? Ви надри интелектуалци мислите ако читате МАЊЕ РАЗУМЉИВЕ ПЕСНИКЕ ДА СТЕ ТИМЕ интелектуално изнад оних који читају Мику, Десанку, Ракића или Дучић... Ваша прва реченица показује вашу некултуру и надменост, јер питам вас: да ли сте уплатили неки динар или цент кад сте ушли на мој блог? Да ли сам на блог постављао есеје или критике, или можда само песме? Ако сам у неком коментару нешто писао, рекох да је то моје скромно мишљење. А ви, тако високоумна и високообразована, откуд ви на овом неписменом блогу? Све што радим овде на блогу, сајту и на фб, радим у служби поезије без динара надокнаде. Ви сте овде ушли да тражите нешто, или да продајете памет? Не треба читаоцима мишљење паметњаковића о поезији. Читаоцима треба истински вредне поезије. А сигуран сам да сте то своје паметовање негде већ уновчили. И где сам то рекао да се песма не поправља, догони? Мој грех је што сам се први усудио да кажем нешто против Лазе и Бранка! Хоћу, имам право на то и сигуран сам да у мом песничком опусу имам бар две песме боље од УЗАЛУД ЈЕ БУДИМ, али немам Оскара Давича иза себе. Ни Оскара, нити било кога од данашњих ваших истомишљеника. Да имате имало части ви бисте мој рад на овом логу похвалили, јер нигде на сајту нећете наћи на једном месту толико добре поезије. О сајту ПОЕЗИЈА СУШТИНЕ да не говорим, где постоји преко 1500 песама. Како, горе анонимни, написа ПОЕЗИЈА ЈЕ ДУША НАРОДА, а ДУША се не изучава на тим школама које ви помињете. Једноставно, или је имате или не!

      Избриши
  6. Ово је блог за поезију,а не за есејистику и књижевну критику.Господин Заблаћански је уложио велики труд да би упознао читаоце овог блога са поезијом великих светских и наших песника, што је за поштовање и похвалу.Управо, господин Заблаћански се стално залаже за писмено писање поезије, што се види из његових коментара.Нисам приметила да прави правописне грешке,напротив, али то није од пресудне важности. Ко нема праве аргументе за своје критике прибегава указивању на правопис, што често виђам на фб.Суштина ове преписке, како ја схватам, је у томе да овај народ није научен да мисли својом главом и да се критички односи према свему, јер су нам током школовања нудили готова знања која су демагошки усвајана.Зато је лако манипулисати овим народом, јер није васпитан у демократском духу који подразумева сопствено мишљење и његово слободно изражавање.Последњих деценија влада тренд херметичке поезије што је погодно тло за афирмисање осредњих песника,без великог талента,част појединцима.Под изговором савремености намеће нам се често лоша поезија која вређа читаоца тако што шаље поруку да није довољно учен да би схватио несхватљиво.Када је реч о Миљковићу, тадашњи издавачи нису желели да штампају његову збирку, јер га је књижевна критика сматрала филозофом, а не песником. Све док , у то време политички моћни, Оскар Давичо није прихватио да то учини.О томе сам Бранко каже у једном свом интервјуу. "Речи зближавају људе и зато се ваља трудити говорити тако да те сви разумеју.Избегавај све неприродно, необично, све што одвраћа пажњу.Ништа не помаже у зближавању људи као једноставност", рекао је Tолстој. И Десанка каже у својој песми "...мене није стид што ме могу разумети бића многа, деца и старци..." основни циљ поезије, по мени, треба да буде саопштавање порука и истина о животу, свету и људима тако да у читаоцима развија племенита осећања.Како ће тај циљ да оствари ако је неразумљива? Онда је само у служби песника и теоретичара књижевности.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман28. јун 2012. 01:01

    Божидар

    Прочитао сам вашу интересантну преписку и оно што ми је пало у очи је име Езра Паунд,које је госпођа Милица навела као пример како треба писати поезију.Ево кратке биографије тог песника:
    "Године 1933, са почастима га прима Бенито Мусолини, после чега му се, ионако отворена врата, отварају широм; он улази, не помишљајући куда воде. Због стабилизације прихода, има своју редовну емисију на радију (тада популарном, новом медију) и, мало-помало, постаје нека врста пропагандисте фашистичког поретка. Неке своје антидемократске и антисемитске идеје саопштава у форми памфлета и огледа (где, рецимо, упоређује Мусолинија и Џеферсона)...После Мусолинијеве пропасти, Паунда су 3. маја 1945. ухапсили италијански партизани и, након краћег задржавања предали га, у Ђенови, армији Сједињених Америчких Држава. Двадесет пет дана је провео у војном кампу у Пизи, где је нервно сломљен... Није оптужен, нити суђен, јер је проглашен неурачунљивим и послат у болницу Сент Елизабет у Вашингтон, где је провео дванаест година, од 1946. до 1958. године... Паундово стваралаштво се, грубо, може поделити на два периода – онај пре започињања “Кантоса”, и онај потом... С“Кантосима” је отпочео губитак мере и равнотеже. Ту не мислимо на његово политичко опредељење, већ на песничку меру: у његовим стиховима се почињу тешко разликовати наноси цитата од оригиналних идеја – заправо долази до губитка песничког идентитета."В.Јагличић

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман28. јун 2012. 21:05

      Milica...Ja se izvinjavam zato što ugnjetavam ovaj blog,ali samo da dam jos jedan odgovor. Ja nisam napisala kako treba pisati poeziju, već sam navela neke primere pesnika koji su dugo (vremenski)pisali stihove koji imaju vrhunsku vrednost. Naravno, postoje i drugi pisci koji su za nekoliko dana uspeli da napišu isto tako vrhunska dela ili pesme. Kada je u pitanju biografija Ezre Paunda, gore navedeno je u potpunosti tačno, čak još gore. Samo što bi bilo nepravedno oceniti pesnički opus u ovom slučaju usled nezavidne biografije. Evo kako je Norton u svojoj knjizi opisao taj momenat:"Jedan čovek – to je mnogo stvari, stoga nikada nije zahvalno suditi o nekome samo na osnovu jednog perioda njegovog života, a kada je reč o stvaraocu, navodeći samo ideje koje je zastupao izvan umetnosti."...Veliki je broj umetnika koji se priklonio ideji fašizma, ali to je već zalaženje u politiku... Naravno da smatram Dučića, Rakića i Miku Antića našim vrhunskim pesnicima. Mada isto tako treba imati u vidu da su Dučić i Rakić bili izuzetno politički angažovani i na jako visokim funkcijama što ipak ne može da ospori umetničku vrednost njihovih pesama...Još nešto - kada sam napisala svoj prvi komentar, zaista mi nije jasno zbog čega ste se našli uvredjenim. Gospodin Boris je napisao(kopiram):"Objavite njegovu pesmu - Slepci...

      Zao mi je sto nema onih, koji bi bar pokusali da tumace jednog od najvecih pesnika ikada"...U knjizi koju sam preporučila postoji nepristrasna studija o Bodleru koja može otvoriti jedan horizont prilikom čitanja Bodlerove poezije. Naravno, niko iole normalan neće uzeti zdravo za gotovo svaku studiju koju pročita. Ali ne vidim razlog potcenjivanja eseja, studija kao i intelektualaca koji ulažu svoj trud, naročito ako argumentovano iznesu svoje stavove. Da li će to neko prihvatiti ili odbaciti zavisi od sopstvenih shvatanja, prirode, temperamenta, ubedjenja...Ono što je jako važno kada se JAVNO iznosi mišljenje jeste argumentacija. Inače, zalutala sam na ovaj blog tražeći jednu Bodlerovu pesmu u odredjenom prevodu, ali sam pronašla nešto drugo...Pozz

      Избриши
  8. Vi ste zaista veoma drska zena od prve recenice u prvom komentaru, do poslednje u ovome..
    Da vas podsetim:
    "Kako bi neko tumačio Branka Miljkovića potrebno je da dobro poznaje filozofiju, lingvistiku kao i teoriju književnosti".
    Pa onda vasa preporuka ka da sam vam djacic
    "Kada je u pitanju Bodler dovoljno je za početak pročitati studiju u knjizi "Struktura moderne lirike", Hugo Fridrih".
    Pa onda nebuloza:
    "Po svemu sudeći, Vi samo prepisujete pesme bez ikakvog znanja kako i na koji način su napisane." (Da li je ijedna pesma nekorektno prenesena, skracena, za drugim imenim autora?)
    Pa onda bezobrazluk:
    "Ne bi bilo loše da obratie pažnju na svoj pravopis ukoliko već pokušavate da se bavite književnošću!" (Ponovo kazem, nisam vas djacic i ne pokusavam da se bavim knjizevnoscu vec sam pesnik, a vi ni videli niste moju poeziju vec je ocenili.I ne mslite, valjda, da cu u komentarima strogo voditi racuna o najsitnijim pravopisnim grescicama. Svakoj tacki i zarezu.)
    I na kraju, nevidjena nabusitost i drskost:
    "Inače, zalutala sam na ovaj blog tražeći jednu Bodlerovu pesmu u odredjenom prevodu, ali sam pronašla nešto drugo".
    (Ako ste vec zalutali, ko je od vas trazio da mi drzite predavanja? Zasto mislita da ste veci od nekog o kome nista ne znate? Ako ste skole zavrsavali radi mene, onda ste se uzalud trudili! Evo kazem vam, drazi su mi nepismeni a skromni nego umisljeni pa skolovani ili ne.)
    G. Boris je trazio, neke pesme sam postavio, neke ce doci na red u buducnosti tako da vam on nije nikakav argument.
    A takodje, sve sto sam o nekoj poeziji rekao, bilo je moje misljenje (cak rekoh skromno) ali nikako neargumentovano.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман26. јул 2013. 07:57

    jao, jao, koliko ste svi vi ljuti... čitajte pesme! kad već ne možete jedni sa drugima - čitajte pesme! pokrijte se ušima i ćutite! i čitajte.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zasto da se pokrijem usima i da cutim? Pa, sve pesme koje citate, a i ja sa vama, sve sam ih sam ovde postavio. Cetiri godine rada ulozio, a vi mi kazete da se pokrijem usima. E, svasata!

      Избриши
  10. Da li mozete obajviti vise bodlerovih pesama? Npr Avet? Tu pesmu jos nisam videla na netu...

    ОдговориИзбриши

Све што напишете је слика вашег образа!